ZBR pályázatok – klímabarát otthon felújítási program – Panelprogram 2011

Mikortól folytatódhat a panelházak korszerűsítése? Milyen feltételekkel lesznek új pályázatok, családi házak is kaphatnak újra energiahatékonysági támogatást ?

Erről hallottunk Bencsik János klíma és energiaügyi államtitkártól több gondolatot a Magyar Rádió csütörtök reggeli műsorában:

Korábbi hír, hogy a kormány 2011 március végéig dönthet az épületenergetikai programok támogatási szerződéseiről. Születtek döntések?

Bencsik János: 2011 Január elsejétől kapta meg a Fejlesztési Minisztérium a szakfeladatot az épületenergetikai pályázatok egységes kezelését. Az elmúlt hetekben áttekintettük hol lehet gyorsítani, és hol vannak elmaradások a kifizetéseket illetően, a korábban elindított programoknál.

A szocialista kormány idején 2008-ban elindult egy panelprogram, amelyben 2012-es kifizetési határidőt vállaltak. Sok közösség elvégeztette a munkát, a kivitelezőket azonban nem tudják kifizetni. Nagyon sok építőipari kivitelező a csőd szélére került.

Most minden egyes pályázó esetében egy évvel korábbra lehet hozni a kifizetéseket. A 2012 év végi kifizetések 2011-ben megtörténnek. Ez a múlt.

A 2008-as pályázatoknál kilencszázötven pályázatból nemrégiben hatszázhúsz szerződés megköttetett. Háromszázharminc szerződés vár aláírásra, de ott a lakóközösségek kérték az aláírás halasztását, mert nem rendelkeznek önrésszel. Ezért tízmilliárd forinttal megtoldották a Magyar Fejlesztési Banknál a panel plusz program hitelkeretét azért, hogy az érintett önkormányzatok kedvező feltételekkel jussanak forráshoz, amellyel segíteni tudják a közösségeket.

A 2009-ben meghirdetett panelprogramnál nem határozott meg az előző kormány felső korlátot, hogy milyen összeg áll rendelkezésre, és nem zárták be a pályázati ablakokat. Bejött hatszázötven pályázat, az elbírálás előkészítését nem kezdték meg. Az ÉMI-től elvették a program irányítását és az Energia Központnak adták, amely sajnos mint háttérintézmény nem volt erre felkészülve.

Most eljutottunk odáig, hogy az első pályázati csomagról napokon belül megszületik a döntés, és kimennek az értesítők. Huszonháromezer panel lakás felújítását lehet már a nyári időszakban ennek következtében elkezdeni.

Összességében erre a szén-dioxid-kvóta bevételből tizennégy milliárd forint áll rendelkezésre, ebből huszonháromezer lakásra lehet szerződést kötni.

Ez a pályázatok fele. Remélhetőleg, az év végéig további szén-dioxid-kvóta értékesítése történik meg, és akkor a pályázatok másik fele is rendezhető.

A ZBR klímabarát családi otthon felújítási program is folyamatban van. Közel ezer pályázatról született már döntés. Körülbelül ugyanennyi családi házra még a közeli napokban a döntés megszülethet, ami két milliárdos keret. Tehát ez összesen: tizenhat milliárd. Ez az építőiparban a nyári időszakban harmincöt milliárdos megrendelést eredményez.

Egy pár gondolatot a jövőbeni pályázatokról:

A pályázati feltételek sem ideálisak, ezek is változnak. Ezekhez persze forrás is szükséges. Komplex pályázati kiírások lesznek, amelyek egyrészt az energiahatékonyság maximalizálását fogják honorálni, másrészt a megújuló energia használatnak a beillesztését. A kettőnek együtt kell történnie.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy először el kell végezni az épület energetikai felujítását (hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, a fűtési rendszerek felujítását, szabályozásának lehetőségét ) és csak azután szabad a megújuló energia használatában gondolkodni. Ezáltal kevesebb megújuló energiára van szükség, ami egy kisebb és olcsóbb berendezés beépítését teszi lehetővé.

Szakmai köröknek a véleménye, hogy a pályázatok akkor lehetnek hatékonyak, ha legalább ötven százalékos támogatásra számíthatnak a pályázók.

Két kísérleti programot szeretne a minisztérium indítani a nyár kezdete előtt. A szén-dioxid-kvóta bevételből van még négy és fél milliárd forintnyi keretösszeg, amelyet egy korábbi vevővel együtt kialakított konstrukcióban lehet hasznosítani.

Az 1992 előtt épült családi házak épületenergetikai felújítására szeretnék kiírni az egyik felét, ami ötven-hatvan százalékos energia megtakarítást kell, hogy eredményezzen. A minisztérium olyan pályázati kiírást tervez melyre nagyon magas fokú energetikai felujítást kell produkálni, tehát  A+ kategóriájú épületek keletkezzenek a felújítás következtében.

Valamint új építésű családi házak energia hatékony építésére ír ki pályázatot a minisztérium, ahol bónuszokkal ösztönzik a megújuló energia használatát.

A középületeknél jobb a helyzet, mivel európai uniós forrásokat is fel lehet használni.

Karácsonykor kezdődött a beadott pályázatok elbírálása. Harmincöt milliárd forint értékű épületenergetikai és megújuló energia beruházásról, pályázatról döntött a minisztérium. Húsvétig még öt milliárd összegben várható döntés. Tehát negyven milliárdot fogunk fordítani az elkövetkező hónapokban kórházak, egyetemek közhivatalok, rendőrkapitányságok, szociális otthonok, iskolák felújítására. A kis- és középvállalkozók is sikeres pályázatokat nyújtottak be. Az idegenforgalom területén, panziók, éttermek, gyógyfürdők felújítására, valamint gyártó csarnokok, szolgáltatások, pékségek energiahatékony fejlesztésére.

Hogyan lesz mindebből százötvenezer új munkahely ami a korábbi nyilatkozatokban szerepelt ?

Ez akkor valósulhat meg, ha a kormányzati munkában kiemelt helyet fog elfoglalni a megújuló energia használat és az energiahatékonyság, márpedig néhány éven belül első helyre kell, hogy kerüljön, hiszen az európai unió által megszabott kötelezettségeinket is teljesíteni kell.

Szeretnénk oldani az ország külső energia függőségét, akkor ezt meg kell tenni.  Energia takarékossággal, hatékonyság javítással húsz-huszonöt százalékkal tudjuk tíz-tizenkét éves távlatban csökkenteni az ország energia felhasználását, ami a rezsi költségek csökkentését is jelenti mind a közszférában, mind a magánlakások esetében.

Most elindított pályázatok, még az Új Széchenyi Tervből is be fognak jönni az idei (2011) esztendőben, hiszen ott is van negyven milliárd a korábban elhangzottakhoz képest. Ez arra lesz elegendő, hogy az építőiparban tudjuk csökkenteni a mélyrepülés mértékét, stabilizálni tudjuk az építésgazdaságot.

Az igazi áttörést két-három éven belül prognosztizálom – mondta Bencsik János államtitkár – a megújuló energiák és az épületenergetika területén.

A jelenleg érvényben lévő, 2011.07.13-án meghirdetett USZT-ZBR pályázat részletes ismertetését itt olvashatja.

 

 

 

 

 

 

 

Kategória: energetikai tanusítvány, Energia tanusítás, Pályázat | Címke: , , , ,

9 hozzászólás

 1. Szabó György hozzászólása:

  T.: cím

  Mikortól folytatódhat a panelházak korszerűsítése?

  Milyen feltételekkel lesznek új pályázatok, családi házak is kaphatnak energiahatékonysági támogatást .

  Pályázati kiírásokat hol lehet megtalálni.

  Mikortól és milyen feltételek teljesülése szükséges a pályázat benyujtásához, és ezek az információk hol találhatók meg.

  Üdvözlettel.: Szabó György

 2. Zeléné Kladiva Erzsébet hozzászólása:

  Ezt nem lehet megérteni!
  Arról volt szó, hogy 2011.jan.15.-én indul az új Panelprogram, erre kiderül, hogy mégsem.
  Amúgy teljesen érthetetlen, hogy miért nem, hiszen, ha ezzel kezdenek, akkor megmozdítják az “állóvíz”-nek nevezhető építőipart. Nem a vállalkozókat kell támogatni, mint ahogyan elkezdték a Széchenyi tervet, van már elég vállalkozó, munkát kell adni nekik. És ezzel a munkával energiát takarítanának meg a panelházak, (az emberek, ami megtakarított pénzük marad, a fűtésen, elkölthetnék másra… stb, fellendülhetne a gazdaság szép lassan. Úgyhogy érthetetlen. Ami pénzt támogatásra költene a kormány, az pedig visszajönne azon, hogy kevesebb gázt kellene vásárolni. És még mi mindenről nem beszéltem, amit ebben a körben így meg lehetne spórolni. Majdhogynem az ablakon hajigáljuk ki a pénzt, mi panellakók. Kinek jó ez? Valakinek biztosan.Pld a gázszolgáltatóknak. De ezt nem akarjuk!!
  Valaki reagáljon rá, ha lehet. Nincs igazam?

  • Energiavadász hozzászólása:

   Köszönöm a hozzászólását, reagálni mi nem tudunk, mi egy épület energetikával foglalkozó cég vagyunk, a pályázatokat pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium írja ki. Mi az oldalunkon tájékoztatás céljából jelentetjük meg a pályázatok helyzetét ismertető cikkeket.

  • Demkó Katalin hozzászólása:

   Tisztelt Hölgyem!

   Teljes mértékben egyetértek Önnel. Sajnos nagyon csalódtam az új kormányban, bár a szavazatom mellettük tettem le. A régi rendszerben folyamatos volt a panel program, munkát adott rengeteg embernek. De nem csak az építőiparnak ad munkát, hanem a finanszírozóknak is, a banknak stb… Az utóbbi 3 hétben minisztériumtól az energiaközponton keresztül az ügynökségig végigjárjuk az új rendszer intézmény arzenálját, azonban semmilyen érdemi információval nem tudtak szolgálni. Az ugyan elhangzott hogy 13 minisztériumból 8 maradt de azt elfelejtették hozzátenni, hogy alakultak fejlesztési ügynökségek, stb.. tehát több intézmény van mint volt, és eredmények meg sehol. :(

 3. Sándor János közös képviselő hozzászólása:

  Emberek tízezrei várják lassan két éve beadott pályázatukra a döntést. Lakásukat úgy adták el,hogy az új tulajdonosok rövidesen energia takarékos otthonban lakhatnak ( most egymással pereskednek) , a közös képviselőket váltják le mert nem intézkednek,az építőipar ( aminek mentésére is indították) elsorvad.
  Egy év óta csak etetik az embereket, mézes mázos interjúk miniszterek,államtitkárok részéről,de cselekvés semmi. Úgy néz ki,hogy még arra sem méltatnak minket,hogy legalább írnának,hogy le vagytok finoman szólva sajnálva,ne várjatok semmit.
  Lehet,hogy működik az energia lobbi,vagy vagy tényleg elszakadtunk Európától és nem kapunk semmi támogatást, vagy esetleg másra használják?

 4. Braun Borbála hozzászólása:

  Tisztelt Szerkesztőség !

  Az Optikai Kommunikációs KFT. már évek óta LED panel fényforrások forgalmazásával foglalkozik. Függetlenül a pályázatoktól sokk Szövetkezet, Társasház, Lakópark már megvalósította a 70%-80% energia-takarékosságot. Ezek a fényforrások 7-10 évre megoldást nyújtanak. Elgondoltató az hogy micsoda spórolást lehetne eszközölni ha az állam támogatná ezeket a beruházásokat. Mi már nagyon sok Kw energiát spóroltunk meg. Ha minden ház 40 W-ós hagyományos égő helyet 6 W-ós LED fényforrást alkalmazna aminek ugyan olyan a fényereje, hihetetlen számok jönnének ki még Budapest szintén is.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>